Generation Z

      Geen reacties op Generation Z

Afgelopen vrijdag zat ik in de auto op weg naar huis te luisteren naar de radio. Het ritje van Schiphol naar Meppel is normaal al lang, ware het niet dat bij Utrecht alles dichtstond, waardoor ik de heel flevopolder door moest. Voldoende tijd om lekker radio 1 te binge-luisteren. Een van de discussies die aan bod kwam was het verkorten van de vijfdaagse werkweek. Het zou namelijk veel productiever zijn om zowel minder uren alsook minder dagen per week te werken. De nieuwe tijd zou dit verlangen van werkgevers. Naast het productivitietsargument zou de jeugd ook niet meer van die lange dagen willen werken. Zij willen meer tijd voor hun sociale leven en zelfontplooiing.

De discussie op de radio ging hard tegen hard, maar op een gegeven moment kon ik mijn aandacht er niet meer bijhouden. Voor het eerst had ik het gevoel dat ik altijd verafschuwde. Het gevoel dat de vervlogen tijd superieur was aan de huidige. Het gevoel dat vroeger beter was. Een tijd van mannen van staal, waarin niet gezeurd werd om welvaartsgeneuzel als veganisme, genderneutraletoiletten en driedaagse werkweken. Toen men nog zelfdiscipline en verantwoordelijkheidsgevoel had.

De jeugd van vandaag zijn de arbeiders van de toekomst. Generation Z laat duidelijk van zich horen op sociale- maar ook traditionele media. Zij worden opgevoed als prinsjes en prinsesjes. Zijn allemaal bijzonder in wat ze doen en moeten vooral niet op hun tere zieltjes getrapt worden. Cijfers op school zijn stigmatiserend en breken het zelfvertrouwen. Ze moeten ruimte hebben om zich geestelijk te verrijken en een jaar lang hiken in Thailand als sabbatical is meer regel dan uitzondering. De eerste levensbehoeften zijn wifi, 4g, en bovenal hun Smartphone. Niet de groep, maar het individu staat voorop. Eerst aan jezelf denken en dan pas aan een ander.

Aan de andere kant zijn er juist berichten dat we te veel van deze generatie verlangen. De jeugd kan niet voldoen aan het hoge verwachtingspratoon van ouders, scholen en werkgevers. Uit onderzoek van de UvA (uit 2016) blijkt dat 29 procent van de studenten concentratieproblemen heeft, 24 procent lijdt aan faalangst, ruim een kwart van de studenten loopt rond met zelfmoordgedachten. Het gebruik van concentratieverhogende medicijnen zoals Ritalin is sinds 2011 verdubbeld. Exorbitant hoge cijfers die het idee zouden kunnen geven dat de jongeren zich door het leven heen ploeteren in een soort van moderne slavernij.

Sociale media beïnvloeden daarnaast in belangrijke mate het leven van jongeren. Niet voldoen aan de hoge standaarden en idealen van de eigen generatiegenoten leidt tot een modern ostracisme. Uitsluiting van de populaire stroming en een toekomst als een moderne vagebond in het voorzicht, leiden tot een hyperfocus op sociaal gewenst kuddegedrag. Deze volgzaamheid uit zich in het voldoen aan uiterlijke idealen van de modepoppen op Instagram en TicToc, maar tevens politiek gewenst gedrag en schijnheiligheid. Met iedereen en alles moet rekening gehouden worden en alle generaties voor hen snapten er niks van. Klimaat, vleesconsumptie, geslachtsvraagstukken, discriminatie. Onderwerpen waar de moderne milenial een stelling in denkt te moeten nemen. Doet hij of zij dit niet, dan voldoet hij niet aan het online ideaal.

Aan het einde van mijn autoritje bleef ik hangen bij de vraag. Is de jeugd lui en verslaaft aan geluk en sociale media? of zijn het harde werkers die worden uitgebuit door de uitwassen van de na-oorlogse generaties, waar ik ook toe behoor? Een ding is zeker, jong zijn wordt voor jongeren niet meer geaccepteerd. Rolpatronen zijn hardnekkiger dan ooit, maar richting zich niet meer op gender, ras of cultuur, maar eerder op sociaal gewenst gedrag. Wie niet aan deze idealen voldoet, wordt keihard buitengesloten.

Daarom hoop ik dat de jeugd weer de vrijheid voelt om echt zichzelf te zijn. Om fouten te mogen maken, domme dingen te doen en uiteindelijk een rugzak aan ervaring te verzamelen waar ze hun verdere leven op teren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *